2009. július 27., hétfő

Dinosaur Valley

Meg mielott utrakelnenk, kedves biologus olvasoinkak szolo, heti feladvanyunk: mi lehet ez? (Azaz mi csinalhatta ezt?) Nem akarok otleteket irni, lehet, hogy rosszul tippelek... :-)

Itt pedig mar az utvonalunk: elvileg fele olyan messze voltunk, mint mult heten, de mire kikeveredtunk a varosbol, eltelt majd 2 ora...
"A" pont a lakas, "B" a park.


... es ha mar egyszer elkezdtunk varosneveket gyujteni, ezt miert ne? Ugye? ;-) ...


Lassan megerkezunk a parkba... Kezdjuk egy kis mesevel:

Az osi idok jele

Egy napon, mintegy 105 millio evvel ezelott, egy kis csapat negylabu, novenyevo dinoszaurusz tartott deli iranyba egy osi folyo iszapos partvonalat kovetve. A sarkukban jart halalos ellenseguk, a ketlabon jaro, husevo dinoszaurusz is. Utuk bizonyiteka betemetodott, majd megkovesedett.

Ma ez a szikla ujra lathato itt, a Paluxy folyo medreben, a Dinoszauruszok Volgye Parkban.


A resztvevok... :-)


Ahol egykor a dinoszauruszok setaltak, ma (41C-ban) ez fogadja az embert: husoles a Paluxy folyoban...


Vagy az arnyekban. Mashogy nehez... :-)


Igen, en is furdotem... Fullaszto meleg volt.Aztan lassan tovabbhaladtunk... Majd talalkoztunk az elso nyomokkal. Kicsit nagyobb laba volt a 105 millio evvel ezelotti latogatonak, mint nekem...Ujabb, kicsit elmosodott nyomok.Itt egy egesz szepen megmaradt... Szerintem tobb, mint fel meter...Gabor kerult egyet. Kis osveny fentebb, nyomok nelkul.Egy kevesbe epen megmaradt nyom...Hat, itt nyom nem latszik, de elottem van... Az kitalalhato, milyen meleg volt...Pont ott, ahol Gabor mutatja... Ezek valamivel kisebbek, de jol megorzottek.Igen, ennyire meleg volt... 3 literes palack, kettonknek, ket oraig tartott ki...Ez pedig Gabor egyik kedvence: a "helybeliek" a TRACK-eket (nyomokat) TRUCK-okkal (nagy, inkabb kisteherauto, mint sima auto) jonnek megnezni... Amint majd alabb is latszik.Csak hogy a meretekrol is legyen elkepzeles...Kimerulten, arnyekban.Ami nem maradhat el: a mokus. (Itt epp pihen az arnyekban a huvos betonon...)Ez is o... Fejjel lefele...Gabor kb. 10 percig uldozte... Ez az egyik legjobb eredmeny... :-)Na jo, nem csak truckok fordultak elo... :-) Szep kis paci... :-)Ez mar a hazauton... Egyeni legkondi, vagy helyszuke? Mindenesetre igy a kutya is felfert a kocsira... :-)Eddig ilyet meg nem lattunk: egy mozdony (valamint utana meg 3, aztan vagy 50 kocsi, szep hosszu tehervonat).

Osszefoglalva: meleg volt, de nem rossz. Majd meg huvosben meg egyszer...

R (kepek: G)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése