2009. augusztus 24., hétfő

Arkansas, Bear Country, Irany a termeszet, 1040km 48 oran belul

Kicsit konkretabban: a het vegen kedves turazos tarsainkkal meglatogattuk a Mount Magazine State Park-ot. A Mount Magazine-on van Arkansas allam legmagasabb pontja. Kicsit bovebben:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Magazine

Eddig ez az uticel volt a legtavolabb tolunk...

Szombaton hajnali 2 orakor indultunk. Reggel 9 korul ertunk oda, kb. 520 km -t autoztunk. Texas allam, Oklahoma, majd Arkansas. Faraszto volt, de nagyon megerte. Szerintem 48 ora alatt 1040 km magaert beszel. (G)


Igen, ez mar Arkansas, reggel fel 7-kor... :-) Kicsit almosan, de jokedvuen. Mit nem adtam volna egy jo kis forro teaert... (R)

A park:

A park jelkepe:

Igen, o az:
A feketemedve.
(Sajnos nem sajat foto.)

O is az, aranyosabb valtozatban... :-)
(Es sem...)

Ha igaz az, amit a park "medvebiztonsagi" prospektusaban leirtak, akkor itt van a legnagyobb feketemedve-populacio az egesz USA-ban.



Erkezes... A piros tabla felirata, ha esetleg nem lathato: BEAR COUNTRY - leave all food in veichle ("medveorszag" - Kerjuk az elelmiszereket a jarmuben tarolni)
Ezek utan szerintem ertheto, ha kicsit aggodtunk ejszaka...



Ez pedig itt egy, virag-fotozasi kedv eredmenye, es jelenleg nem tudom, mi lehet... Meg keresgelek. Kb. fel oraig most ezt csinaltam, de ideje tovabb haladnom...



Hasonlo... :-) Majd...


Itt pedig az egyik turautvonal kezdete: a Medve-volgyben... :-)


Nehany szep botsaskaval... (Szerencsere imadkozosaskat eloben nem lattunk... :-) ) Angol neve egesz mokas: "walking stick" (jarkalo bot)


A Medve-volgy egyik kilatopontja (viszonylag hosszu ut utan ertunk ide, a neve jolesett): Inspiration Point


Gabor a szikla szelen. (En meg joval mogotte... :-) )

Egy masik gyonyoru kilato: Sunrise Rock (Napkelte-szikla)

Kb. 15 km-t tettunk meg elso nap, 7 ora utazas utan... Jolesett a pihenes... :-)

Minden kempinghely mellett ott volt egy grill es egy tuzrakohely is... Fat nem volt szabad mashonnan bevinni, igy a sracok az erdoben gyujtottek... :-)

Rengeteg volt beloluk... Biologusok, mik ezek? Kaszasok, vagy alkaszasok? Mi volt a kulonbseg? (Azt tudom, hogy otthon alkaszasok voltak foleg, ezek nem egeszen ugy neztek ki...) Oket sem engedtuk be a satorba, nem csak a macikat... :-)

A macikra visszaterve: egy helyi szerint nemetjuhasz meretuek, de o latott nagyobbat is... Ezek a dontott, speci kukak pedig kufejezetten a macik ellen keszultek - elvileg nehezebben nyitjak ki oket, mint egy atlagkukat... :-)



Ez pedig itt egy white-tailed deer (feherfarku szarvas) kicsiben... O, a tesoja es a mamajuk kisetalt az erdobol, legelesztek kicsit, majd tovabbsetaltak. Mindezt ugy, hogy kocsival mentunk, kijottek, erre megalltunk, ok folytattak a tennivaloikat, a kocsibol gyors fenykepezes, majd kevesbe gyors, vegul elsetaltak...
http://en.wikipedia.org/wiki/White-tailed_deer

Itt pedig mar egy faradt Riat lehet latni... Lefele a volgy es a kilatas...

Keszul a vacsora. Nagyon finomat ettunk, jo otlet volt vinni sutnivalot. :) Kozben vigyaztunk, hogy semmilyen kajar ne ejtsunk el. Es a szemetet is gondosan osszeszedtuk. Erre tablak figyelmeztetnek. Hiszen ilyenkor a leginkabb ehesek a medvek, most kezdenek el telire raktarozni.

Csillagnezes - huvosben. Majd alvas kovetkezett satorban a macik foldjen. :) Az elso ilyen elmenyunk volt, fuleltunk nagyon. Hallottunk jarkalast, de nem valoszinu, hogy medve volt. :)

A jelkep - allat... :-) Aranyosnak tunik, talan tenyleg "csak" egy nagyobb nemetjuhasz meretu. :)

O pedig egy PUMA - vele sem talalkoztunk...


Gabor a hegyteton - itt kialtas, az nincs... :-) Magasan voltunk, de fak takartak minden oldalrol ezt a pontot.


Nos igen, negyen voltunk, ha eddig nem derult volna ki... :-)


Horgaszok figyelmebe: ugyan nem latszik, de egy muanyag gyerekbottal horgaszott az urge, es eppen ket hal is van a botjan... :-) Elotte fogott egy 2x ekkorat.
Catfish:
http://en.wikipedia.org/wiki/Catfish
(Ez a kep a masodik napon, mar a Cove-lake-nel keszult.)

Kellemes volt a vize... :-) (Igaz, itt nem volt olyan meleg, mint Dallasban: olyan kellemes, augusztus vegi magyarorszagi idojaras volt.)

Egy kis vizibiciklizes.



Ez egy masik... Amit majdnem elsullyesztettunk... :-)

Hazafele megalltunk a Paris (Parizs) tablanal... :-)


Parizs megiscsak a szerelem fovarosa, nem? :-)



Ujabb szelid allat... :-) Nem is lett olyan rossz a kep ahhoz kepest, hogy Gabor auto ablakabol kb 50mph sebesseg mellett fenykepezte! :)

Uton haza, faradt Ria... Masnap reggel mentem angolorara, 7.45-re... :-) Igen, mentem... :-)

Vacsi-megallo (Chili's, megint). :-) Gabor kajaja. Finom volt, nagyon jol esett.

Ez az enyem... :-) Ez is jo volt! :)

A faradt tarsasag... :-) Hajnali 2-re ertunk haza. Igy lett meg a kb 1040km 48 oran belul. Faraszto volt, de elmenydus. :-) Arkansas szep allam!

2 megjegyzés: