2009. július 27., hétfő

Dinosaur Valley

Meg mielott utrakelnenk, kedves biologus olvasoinkak szolo, heti feladvanyunk: mi lehet ez? (Azaz mi csinalhatta ezt?) Nem akarok otleteket irni, lehet, hogy rosszul tippelek... :-)

Itt pedig mar az utvonalunk: elvileg fele olyan messze voltunk, mint mult heten, de mire kikeveredtunk a varosbol, eltelt majd 2 ora...
"A" pont a lakas, "B" a park.


... es ha mar egyszer elkezdtunk varosneveket gyujteni, ezt miert ne? Ugye? ;-) ...


Lassan megerkezunk a parkba... Kezdjuk egy kis mesevel:

Az osi idok jele

Egy napon, mintegy 105 millio evvel ezelott, egy kis csapat negylabu, novenyevo dinoszaurusz tartott deli iranyba egy osi folyo iszapos partvonalat kovetve. A sarkukban jart halalos ellenseguk, a ketlabon jaro, husevo dinoszaurusz is. Utuk bizonyiteka betemetodott, majd megkovesedett.

Ma ez a szikla ujra lathato itt, a Paluxy folyo medreben, a Dinoszauruszok Volgye Parkban.


A resztvevok... :-)


Ahol egykor a dinoszauruszok setaltak, ma (41C-ban) ez fogadja az embert: husoles a Paluxy folyoban...


Vagy az arnyekban. Mashogy nehez... :-)


Igen, en is furdotem... Fullaszto meleg volt.Aztan lassan tovabbhaladtunk... Majd talalkoztunk az elso nyomokkal. Kicsit nagyobb laba volt a 105 millio evvel ezelotti latogatonak, mint nekem...Ujabb, kicsit elmosodott nyomok.Itt egy egesz szepen megmaradt... Szerintem tobb, mint fel meter...Gabor kerult egyet. Kis osveny fentebb, nyomok nelkul.Egy kevesbe epen megmaradt nyom...Hat, itt nyom nem latszik, de elottem van... Az kitalalhato, milyen meleg volt...Pont ott, ahol Gabor mutatja... Ezek valamivel kisebbek, de jol megorzottek.Igen, ennyire meleg volt... 3 literes palack, kettonknek, ket oraig tartott ki...Ez pedig Gabor egyik kedvence: a "helybeliek" a TRACK-eket (nyomokat) TRUCK-okkal (nagy, inkabb kisteherauto, mint sima auto) jonnek megnezni... Amint majd alabb is latszik.Csak hogy a meretekrol is legyen elkepzeles...Kimerulten, arnyekban.Ami nem maradhat el: a mokus. (Itt epp pihen az arnyekban a huvos betonon...)Ez is o... Fejjel lefele...Gabor kb. 10 percig uldozte... Ez az egyik legjobb eredmeny... :-)Na jo, nem csak truckok fordultak elo... :-) Szep kis paci... :-)Ez mar a hazauton... Egyeni legkondi, vagy helyszuke? Mindenesetre igy a kutya is felfert a kocsira... :-)Eddig ilyet meg nem lattunk: egy mozdony (valamint utana meg 3, aztan vagy 50 kocsi, szep hosszu tehervonat).

Osszefoglalva: meleg volt, de nem rossz. Majd meg huvosben meg egyszer...

R (kepek: G)

2009. július 20., hétfő

Chickasaw National Recreation Area, Oklahoma

Azt hiszem, marad a rendszer: Gabor rakja a kepeket, en irok... :-) A cimbeli parkban voltunk, ennek rovid bemutatasa kovetkezik.
A terkep: 2 es fel oranyi autoutra tolunk talalhato a park.


Egy szende ozike es Ria (melyik melyik, mindenki dontse el... :-) )


Boleny (Bison bison)... Elvileg meg mindig elnek a parkban, sajnos nekunk nem mutattak meg magukat.Kozel a Hodok tavahoz (Beaver's Lake). Teknos volt, hod nem. (De lattuk a hodvar nehany kijaratat...)


Az Antelope Springs forras.


A Buffalo Springs forras.


Ria es a kaktuszok... :-) Valamint fuvek. (A hely elvileg a nyugati preri es a keleti erdos regio talalkozasanal van, un. "ecotone".)


Kedves Biologusok! Tudja valaki, mi ez? :-) (Soha nem volt erossegem a novenytan...)


Breki... Nagyon pici volt. Sajnos ot sem ismertem meg...


Gabor tanulmanyozza a park terkepet... :-)


Atkelo. Elvileg mindig van rajta egy kis viz.Meg egy forras:Pavilion Springs. Ennek igen jellegzetes, a paradi vizre emlekezteto, kevesse zap, de tojas szaga van...Azert megkostoltuk... (En csak egeszen kicsit... Nehezen tudtam eltekinteni az illatatol...)Ez a kovetkezo forras (Hillside Spring). Az elozohoz hasonlo illattal.Utban a kilatohelyre. Ilyen, kaviccsal leszort osvenyek voltak mindenfele.Bromide Hill ("brom hegy").
Lassan vegigmentunk a periodusos rendszeren... (A varos, ami mellett a park van, a Sulphur ("ken") nevre hallgat, van egy ilyen nevu forras is itt, azt sajnos kihagytuk...)Kaboca (chikade). Kb. 3 cm hosszu volt, ha jol emlekszem. Valamint rendkivul gyorsan elrepult...Veterans Lake ("veteranok tava"). Kellemes volt a vize... :-) (Gabor es a Tobbiek... :-) )Ugyanitt: mas furdozok. Koztuk egy kutya, rozsaszin mentomellenyben... :-)Ez itt mar a Little Niagara (kis Niagara... enyhe tulzas... :-) ) A helyiek folyamatosan itt ugraltak. Gabor is ugrik, nem setal... :-) Mivel folyoviz (de inkabb szeles patak, mint folyo) a vize a nekem kellemesnel "kisse" hidegebb volt...A Hos Ugro masodszor... :-)Hat, mi lanyok nem ugrottunk... A lepcsotol kb. 1 meternyi uszas utan visszafordultunk. (Tenyleg hideg volt.)O meg az odaerkezeskor fogadott minket. Sajnos a testverei kesobb sem bujtak elo...Nem tudom, mennyire latszik: az auto tetejen felul Eperjesi felirat van... :-)Itt pedig a(z egyik) varosomba vezeto ut mellett :-) (a varostablat sajnos nem talaltuk, es meg az odauton voltunk, nem akartuk orakig keresni...) Emellett a piros felirat: University of Oklahoma Biological Station... Otthon vagyok... ;-)Kisvaros... Mindennek benne van a neveben a Marietta... Meg a gyogyszertarnak is. :-)Azt hiszem, ezt a kepet Gabornak kell megmagyaraznia, nem tudom, mi ez...Visszauton, a legkozelebb hozzank ez a varos volt eppen... :-)Gabor egyik magyar kollegajanak autoja... :-)


Kep nelkul: ugyanez a kollega elvitt minket ezzel a szepseggel a Central Market nevu helyre, ahol sok, finom, nem edes kenyeret kostoltunk, es vegul egy nagyon finom, puha, hagyomanyos feher kenyeret szereztunk... :-) Csak tudni kell, hol kell keresni. Koszonjuk szepen!

R